Phase DJ VS naalden (2023)

MWM lanceerde Phase DJ in april 2019 na de voorstelling van hun prototype op de NAMM show in 2018. Die voorstelling wekte heel wat nieuwsgierigheid.

In dit artikel geef ik je meer informatie over Phase DJ, hoe ze zichzelf profileren, mijn ervaring met het product en eventuele alternatieven.

Wat is Phase DJ?

Phase DJ is een DJ controller dat het mogelijk maakt om te draaien met verschillende draaitafels zonder naalden te gebruiken. Het dient dus ter vervanging van de naalden.

Wat is de sales pitch van MWM?

Phase DJ biedt volgens MWM een betere oplossing dan naalden voor:

  • Stabiliteit: Mixen en scratchen zonder je zorgen te hoeven maken over vibraties, stof, het verspringen van je naald, slecht contact tussen je naald en de draaitafel, etc.

  • Kostprijs: Naalden en control vinyls moeten regelmatig vervangen worden, afhankelijk van het aantal uren gebruik en hoe dat je ze gebruikt. Phase DJ zou een langere termijn investering zijn die je er dus op termijn gemakkelijk zou moeten uithalen. Phase (Essential) koop je vanaf 385 euro op het moment van schrijven. Afhankelijk van de naalden zit je ongeveer aan 250 euro aankoopprijs voor twee naalden (bv: Ortofon Concorde MKII Scratch = een volledige element inclusief styli). Per stylus (enkel het bovenste stukje van het element; de naald zelf) dat je vervangt, mag je daarbovenop ongeveer 50 euro rekenen. Ruwweg haal je de Phase investering er waarschijnlijk op twee jaar tijd uit.

  • Nauwkeurigheid: Phase DJ beweert nauwkeuriger te werken dan naalden.

  • Compatibiliteit: Het is een universele controller voor DVS (Digital Vinyl System) DJ’s aldus compatibel met DJ software zoals Serato DJ Pro, Rekordbox, djay AI Pro, enz. Afhankelijk van je DJ software sluit je Phase aan via je laptop (USB) of via RCA-kabels aan je DVS-compatibele mixer. Voor meer informatie omtrent technische specificaties en compatibiliteit bekijk je best hun website.

Mijn ervaring met Phase

Omdat ik gemengde opinies las online, sprong ik niet onmiddellijk op dit product. Enkele software updates (lees bug fixes) later groeide mijn enthousiasme en nieuwsgierigheid en kocht ik Phase DJ Essential aan in 2021. Sindsdien draai ik ongeveer 95% van de tijd met Phase.

Eerst enkele voordelen…

Ik vind de stabiliteit (ifv schokken, wind) één van de grootste voordelen van Phase. Niets zo vervelend als een naald die verspringt omdat de DJ tafel en/of het podium instabiel is, mensen iets te enthousiast tegen de DJ tafel aan komen dansen, er te veel wind is op een buitenevenement, enz.

Het is handig dat je met slechts één extra USB kabel Phase kan aansluiten op je installatie via Serato DJ Pro ("HID mode”). Je laptop is in dat geval enerzijds geconnecteerd via USB met je DVS-compatibele mixer en anderzijds met een andere USB kabel met je Phase DJ controller. Buiten de stroomkabels zijn er dan geen andere kabels meer nodig. Ook niet van je draaitafels naar je DJ mixer. Bij andere DJ software geloof ik wel dat je met Phase nog RCA kabels moet gebruiken, net zoals dat het geval is wanneer je wil draaien met naalden.

Ten slotte hoef ik me geen zorgen meer te maken over een intacte aardingskabel, de levensduur van een naald noch het slecht contact van de naald met de draaitafel. Dat laatste overkwam me erg vaak en gaf me ook allerlei problemen als DVS DJ. Met recente, goed onderhouden draaitafels zouden de aardingskabel en het contactpunt met de naald geen problemen mogen geven. Tot op heden worden er meestal Technics MKII draaitafels voorzien op evenementen en in danscafés. Die gaan al tientallen jaren mee en werden niet altijd even goed behandeld en onderhouden…

De nadelen…

De nauwkeurigheid voelt toch beter wanneer ik draai met naalden. Ik dacht eerst dat het met gewoonte te maken had maar ondertussen draai ik al een paar jaar met Phase DJ en wanneer ik DJ naalden gebruik, merk ik een (klein) verschil op.

Er zijn bugs die ik moeilijk kan verklaren.

  • Bij gelegenheden valt de connectie plotseling weg van Phase. Gelukkig schakelt Serato DJ Pro dan automatisch de interne functie in (“INT”). Het is nadien niet altijd gemakkelijk om de connectie te herstellen. Meestal werkt het terug nadat ik Phase volledig loskoppel (aldus afsluit) en terug opnieuw koppel.

  • Het gebeurde ook een paar keer (tijdens een oefensessie, niet live) dat het afgespeelde nummer extreem snel begon te draaien en dat Phase niet meer reageerde. Dezelfde aanpak hier (afsluiten en opnieuw koppelen).

  • Iets wat ik recent meemaakte was dat ik Phase gewoon niet gekoppeld kreeg. Ik kon de optie “WIR” niet kiezen in Serato DJ Pro. Pas na 5x opnieuw koppelen, sloeg ik erin. Dat gebeurde wanneer ik een andere DJ moest afwisselen en zelf geen naalden mee had.

Mijn conclusie

Ik heb zowel problemen ervaren met naalden als Phase. De meningen zullen dus erg verschillen. Volgens mij hangt het af van de gelegenheid.

Wanneer je om de zoveel tracks afwisselt met een DJ op één installatie, lijken naalden mij de beste en meest efficiënte oplossing. Elke keer dat je je Phase terugplaatst, kan er naar mijn gevoel namelijk een connectieprobleem optreden.

Op een event/feest waar dat je lang aan één stuk draait, geloof ik in de meerwaarde van Phase. Zéker als je draait op een instabiel podium, een instabiele DJ tafel en/of met dansende/springende mensen dichtbij je installatie.

De alternatieven voor Phase DJ

  1. DJ controllers met als voordeel dat je die voor allerlei budgetten kan vinden zoals de Pioneer DJ DDJ-FLX4, Hercules Inpulse T7 (gemotoriseerde jogwheels), Rane DJ Four, Denon DJ MCX8000 en de Pioneer DJ DDJ-REV7 (gemotoriseerde jogwheels). Phase DJ “communiceert” enkel met je laptop ter vervanging van de naald. De DJ controllers die ik hierboven als voorbeeld geef, kunnen veel meer en vervangen eigenlijk heel je DJ set (draaitafels en mixer).

  2. Pioneer DJ PLX-CRSS12 draaitafels met als nadeel dat ze erg duur zijn (op het moment van schrijven ongeveer € 1400/stuk). Het voordeel is dat je ze zowel met naalden als digitaal als DJ controller (zonder naalden en zonder Phase) kan gebruiken.

  3. DJ Mixer + DJ players zoals de Pioneer DJ CDJ’s en de Denon DJ SC6000 met als nadeel dat dit een erg dure investering is. In quasi elk danscafé en evenement is er een Pioneer DJ set aanwezig met CDJ’s. Als je daarop leert draaien voel je je dus snel thuis op quasi elke locatie. Je kan dan ook gewoon met een USB-stick op stap gaan.

Heb je nog aanvullingen, vragen of wil je laten weten wat je van dit artikel vond? Laat het me dan weten via de comments hieronder.

Bedankt.

DJ Hippo - Mixlab

Vorige
Vorige

Recensies

Volgende
Volgende

Wat inpakken en meenemen naar je DJ opdracht in 2024?